ToniPihkola Ajankohtaista poliittista keskustelua

Automaatio vs. työvoimapula

Suomessa puhutaan paljon kestävyysvajeesta. Meillä on alhainen syntyvyys ja väestö vanhenee. Tarvitsemme maahanmuuttoa korjataksemme väestöpyramidin. Tämä sotii nykyisen automaation ja robotiikan kehityksen kanssa. OP:n Karhinen kommentoi näin ylellä 18.3.2017: Automaatio vie noin 30 prosenttia työpaikoista – "Mitä näille ihmisille tehdään?"

"OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen kannustaa työmarkkinajärjestöjä ja päättäjiä valmistautumaan digitalisaation vaikutuksiin työmarkkinoilla. Automaatio ja digitalisaatio tulevat hävittämään perinteisiä työpaikkoja niin pankki- ja vakuutusalalla, kuin työmarkkinoilla laajemminkin, arvioi Karhinen TV1:n Ykkösaamussa.

– Noin 30 prosenttia kaikista suomalaista työpaikoista on sellaisia, jotka tulevat jollakin aikajänteellä automatisoitumaan, eli se työ poistuu. Mitä nämä ihmiset jatkossa tekevät?

– Tämä on se kysymys, josta meidän pitäisi puhua paljon, paljon enemmän. Mielestäni se on työmarkkinoiden isoin kysymys tällä hetkellä."

https://yle.fi/uutiset/3-9518250

Tämä on todellakin asia mistä pitäisi puhua paljon enemmän. Sen sijaan Suomessa puhutaan siitä, että tarvitsemme uusia käsiä esim. liittyen turvapaikanhakijoihin, vaikka maassa on nuorten miesten syrjäytymisongelma ja matalasti koulutettujen miesten työpaikat häviävät kehitysmaihin.

Mihin siis tarvitsemme massiivista maahanmuuttoa? Alakohtaista työvoimapulaa voi olla, ja sitä varten on työvoiman tarveharkinta ja siinä pitää pysyä. Silti jopa sekin on pohjimmiltaan koulutuspoliittinen ongelma. Meillä on aivan riittävä työvoimareservi Suomessa.

Tulevaisuuden yhteiskunnan ongelma ei todellakaan tule olemaan työvoimapula. Tulevaisuuden yhteiskunnan ongelma tulee olemaan se, että mitä järkevää tekemistä keksimme niille valtaville määrille ihmisiä joille ei yksinkertaisesti ole töitä. Ja miten pystymme jakamaan heille riittävät resurssit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Lisäksi tekoäly alkaa vähentämään rutiininomaisia toimistotehtäviä.

Mielenkiinnolla odotan miten vähittäiskaupalle käy kun robotisaatio vie työpaikkoja; eilen mielenkiintoinen uutinen S-ryhmän uudesta Sipoon robottivarastosta:

http://www.is.fi/tyoelama/art-2000000659624.html

--

Amazon kaataa urakalla USA:n perinteisiä vähittäiskauppoja, viimeisimpänä ToysRUs.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Näin robotti asentaa hammasimplantit potilaalle - tulevaisuuden hammaslääkäriä testataan jo Kiinassa" http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/laaketiede/vid...

1970-luvulla ilmestyi Ajatus- tai Uuden Ajan Aura-nimisessä julkaisussa siihen aikaan leipänsä teollisuusrobottien suunnittelulla ansainneen Erkki Kurenniemen artikkeli jossa hän ennusti automaation syrjäyttävän ihmisen fyysisestä työstä, en enää tarkkaan muista artikkelin sisältöä, mutta muistan järkytykseni, sellaista kehitystä vastaan piti nousta, että koneet syrjäyttäisivät ihmisen kokonaan!?

Joitakin vuosia asiaa piti pureskella ennen kuin asenteet muuttuivat, ja nykyisin olen vain iloinen siitä että koneet vapauttavat ihmiset orjatyöstä. Olisi ihmiskunnalle helpotus, jos tekoäly toimisi maailman ylimpänä vallankäyttäjänä, kone jakaisi aineelliset resurssit oikeudenmukaisesti tasan ihmisten kesken, globaali talousmafia olisi menneisyyden pahaa unta, ihmiset voisivat elää ihan toisella tajunnan tasolla...Jossakin muodossa koneiden valtakausi vielä toteutuu.

Erkki Kurenniemen muistoa kunnioittaen. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/15/erkki-kur...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Huomion arvoisia näkökohtia tulevaisuuden yhteiskunnalle, kun automatiikka ja robotit syrjäyttävät ihmisen fyysisestä työstä. Mutta onko riskinä myös se, että yliälyrobotit päättävät tuonnempana ihmistenkin asioista eli koneiden keksijä -ihminen - joutuu robottivallan alle. Koneet orjuuttavat keksijäänsä!

Koneidenhan pitäisi olla vain Välineitä ihmistyön helpottamiseksi, eikä ihmisten herrana ja orjuuttajana kuten tieteisromaaneissaa ennustetaan.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kari, minusta tuntuu siltä, että koneet voisivat olla oikeudenmukaisempia vallankayttäjiä kuin ihmiset, maailmassa joka pienenee silmissä ja kansojen erilaiset uskomukset ja ideologiat joutuvat törmäyskurssille. Näemme jo nyt Euroopassa jäsenmaiden kantaväestön jakautuvan eri rintamalinjoihin ihmisten johtaman EU-keskushallinnon politiikan seurauksena.

Kun kone ohjelmoidaan tekemään objektiivisia ongelmaratkaisuja, se on lahjomaton, toisin kuin ihminen.

Toimituksen poiminnat