ToniPihkola Ajankohtaista poliittista keskustelua

Sauli Niinistön lääkkeet vihapuheen torjumiseen

"Minusta eräs lääke olisi se, jos me kaikki tolkun ja maltin ihmiset päättäisimme, että eliminoimme sellaiset henkilöt jotka tätä tekevät, jokainen tarmokkaasti omasta piiristä pois. Niin jäävät sitten keskenään."

 

Tässä sanatarkka lainaus Sauli Niinistöltä tämän iltaisesta iltalehden vaalitentistä. Tämän voi kukin itse käydä tarkitamassa linkistä alhaalla. Löytyy toisesta osasta n. 4 minuutin kohdalta.

 

Eliminoinnilla hän ei tietenkään tarkoita tappamista, mutta sosiaalista eristämistä kyllä. Pitäisikö "tolkun" ihmisten todellakin eristää omia läheisiään, jos he sanovat rumasti vaikka jostakin vähemmistöstä? Tämähän johtaa yhteiskunnalliseen kaaokseen. Puhutaan yhteiskunnan polarisaatiosta ja sitten pitäisi käyttäytyä noin?

 

Ilmeisesti Saulilla ja monella muullakin on sellainen käsitys, että rasistiset vihapuhujat ovat pohjimmiltaan pahoja ihmisiä. Ikäänkuin ihminen ajattelisi niin huvikseen tai ilkeyttään. Ei se niin mene etenkään nykyisessä yhteiskunnassa missä julkituodut rasistiset mielipiteet ovat yksilön oman menestyksen kannalta haitallisia. Rasistinen ajattelu kumpuaa aina jostakin. Se voi johtua vaikka huonoista kokemuksista tai kasvatuksesta ja joidenkin tutkimusten mukaan se periytyy osittain geeneissä. Millä logiikalla on oikein tai järkevää, että nämä rasismiin "sairastuneet" syrjäytetään yhteiskunnasta? 

 

Minä ymmärrän jos lapsiperhe "eliminoi" lähipiiristään vaikka tuomitun pedofiilin, mutta että vihaisia viestejä nettiin kirjoittavan ihmisen? Anna minun kaikki kestää. Onneksi meillä päin ei kukaan käyttäydy noin, vaikka joissakin piireissä se on ilmeisesti yleistä. Tolkun ihminen kuuntelisi ja keskustelisi tämän ihmisen kanssa ja pyrkisi ottamaan selvää mistä ajatukset johtuvat, ja yrittäisi kenties saada sitä kuuluisaa tolkkua hänen ajatuksiin.

 

Niinistön lääke voi pahimmassa tapauksessa purkautua kadulla väkivaltana.

 

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801222200688307_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Voltairen sanomaksi pitäisi muistaa, että sananvapaus on jokaisella oikeus mutta pitää myös kantaa vastuu. Mutta kenelläkään ei ole oikeutta kieltää mielipidettä:

En ole samaa mieltä kanssasi mutta puolustan kuolemaan asti oikeuttasi kertoa se.

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it".

EDIT:

Eikä kaikki aina ole geeneistä kuten uskotellaan vaan kaikki lähtee aina kasvatuksesta ja ympäristöstä. Ne asiat ihmistä muokkaavat eivätkä geenit. Eli joko hyvät tai vahingolliset meemit muokkaavat, että on pakko elää sillä alueella ja käyttäytyä sellaisissa oloissa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Jos ei voi olla eri mieltä asioista, niin ollaan diktatuurissa. On vain yksi mielipide
Jos ei voi olla eri mieltä, ei ole keskustelua.

asiallista ja hyvää kieltä käyttäen pitää voida puhua kaikista asioista.
Haukkua ei tietenkään saa, mutta asioista voi olla eri mieltä

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Onneksi lähipiirissäni ei ole rasistista roskajoukkoa. Ei sellaista negatiivista energiaa pursuavaa kukaan jaksa kuunnella. Yleensä ne tahtovat vielä julistaa.

Käyttäjän MikaYli-Kaakinen kuva
Mika Yli-Kaakinen

Hei

Miten rasismi liittyi kirjoitukseeni? Minähän käsittelin vain hallituksen vihatekoja. Julistaa ei myöskään tarve vaan halusin kantaa ottavana miehenä kertoa oman mielipiteeni tästä hölmöilystä. Meidän hallituksella ei mitään muuta olekaan kuin negatiivista eneriaa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Samoin minunkaan lähipiirissä ei ole rasisteja, mutta minulle jokainen ihminen on arvokas, en kutsu ketään roskajoukoksi.

Olen iloinen maahanmuuttokriittisistä kavereistani ja jotka arvostavat Suomea ja suomalaisuutta.

Kuten jo UKK aikoinaan sanoi:
Perustavoitteemme on Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa ja sen myötä huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

"" eliminoimme sellaiset henkilöt ... jokainen tarmokkaasti omasta piiristä pois. Niin jäävät sitten keskenään""

Itse asiassa tuo ohje on sisällöllisesti -- ja jopa verbaalisestikin -- aika pitkälle sama, jolla psykoanalyytikko ja elokuva-analyytikko Slavoj Zizek kertoo suhtautuvansa ja kehottaa länsimaisia ihmisiä suhtautumaan toiskulttuurisiin kansainvaeltajiin.

Jos tolkullisuuden arvioijana toiseen vaakakuppiin pannaan Niinistö ja toiseen Zizek, itselläni ei ole vaikeuksia valita kumman älyä ja näkemystä pidän terävämpänä. Niinistö todellakin kannattaisi jättää omaan arvoonsa.

Juha Hämäläinen

Niinistö osoittaa puheillaan oikean karvansa. Mitään selkeää määritelmää ei ole vihapuheelle vaan jokainen voi itse sen määrittää ja poistaa piiristään henkilöt, joiden mielipiteet poikkeavat omistaan.

Minkä tahansa asian, kansanryhmän tai aatteen sekä uskonnon arvostelu ei ole vihapuhetta, jos perustelee mielipiteensä. Yleistäminen ei myöskään ole mikään rike. Kaikki oppimisemme perustuu yleistämiseen ja opetus jopa pyrkii siihen, jotta oppiminen olisi edes mahdollista. Jokainen normaaliälyinen ihminen tajuaa, että yleistäminen ei tarkoita, että kaikki yleistykseen liittyvät kohteet ovat samanlaisia.

Voin sanoa esimerkiksi, että juristeiksi valmistuu ihmisiä, jotka haluavat tienata hyvät ansiot lieroilemalla ja lakien porsaanreiät tuntien. Yleistys pitänee hyvin paikkansa empiiristen havaintojen perusteella, mutta on toki oikeutta edistäviäkin juristeja, joiden motiivi ei ole raha.

Poliittisen korrektiuden eteen ei saa uhrata ajattelun ja sananvapautta. Jos presidenttimme ehdottaa sellaista, hän on kelvoton presidentiksi.

Harri Happari

Toisinajattelijan eristäminen? Tässä on kyllä jotain tuttua takavuosien naapurimaasta. Ehkä leiritys auttaisi väärämielistä parantumaan? Tai hoitokokoukset?

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Taru minulla on sukulaispoika, jonka negatiivista energiaa pyrin kaikin tavoin muuttamaan toiseen suuntaan. Toisinaan itsekin alennun samaan kun suutun vaikka pitäisi jaksaa lähimmäisenä ymmärtää.
Ihmisen eristäminen huonon käytöksen takia on mielestäni "rasismia" pahimmillaan. Arvojohtajaksi ei sovi henkilö, joka pyrkii siirtämään kansalaisia eri lokeroihin. Tämä on usein oikeistolaiselle ajattelulle tyypillistä piirrettä!

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

"Niin jäävät sitten keskenään."

-Jolloinka negatiivisuuden kierre yhä vahvistuu, koska seura tekee kaltaisekseen. Onko hyvä asia? Eikö olisi parempi, että olisivat enemmän vuorovaikutuksessa "tolkun ihmisten" kanssa? Saataisiin ajatustenvaihtoa, ja siinä molempien asenteet tuulettuisivat.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Voisin kuvitella, että iso osa niistä, jotka vihapuheita suoltavat, ovat niitä Niinistön tarkoittamia, jotka osallistuu kykyjensä mukaan, mutta silti ei ole edennyt yhteiskunnassa pärjäämään.

Toisin sanoen Niinistö puhuu toisaalla aivan muuta kuin toisaalla. Yhtenäinen logiikka puuttuu kokonaan. Kirsikan poimintaa, johon valitettavan moni äänestäjä haksahtaa.

Äänestäjät, yrittäkää koota Niinistön ajatusmaailmaa yhteen, se ei onnistu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jälleen kerran sekoitetaan iloisesti sananvapaus ja rasistiset puheet. Itse olen henkilökohtaisella tasolla toiminut jo vuosia Niinistön ajattelemalla tavalla, olen rajannut rasistisia näkemyksiä esittävät ihmiset pois ystäväpiiristäni ja tulen rajamaan vastaedeskin, jos sellaisia lähipiiriini ilmantuu. Erilaisten näkemysten vaihto keskusteluissa on ihan ok. mutta vihapuhe ja rasismi, ne eivät ole mitään mielipiteen vaihtoa vaan oman näkemyksen julistamista. Yleensä vihapuheen ja rasismin takana on ihmisen epävarmuus itsestään, siis heikko itsetunto, tästä on jopa tutkimistietoa olemassa.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei sekoitettu mitään vaan puhuttiin kokoajan rasistisesta puheesta. Enkä ottanut kantaa vihapuhelakeihin. Olet siis sitä mieltä, että on oikein rajata epävarmat ja heikon itsetunnon omaavat ihmiset pois omasta ystäväpiiristä?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Sauli Niinistöltä, tasavallan presidentiltä tuollainen teksti on kaiken pohjanoteeraus.

Käytännössä tuo tarkoittaa juuri sitä että vain "hyväksytyt mielipiteet" voi tuoda esille. Tasavallan presidentin pitäisi pyrkiä kaikin keinoin edistämään kansan yhtenäisyyttä riippumatta mielipiteistä.

Tänään kyseessä on aivan ilmeisesti pakolaispolitiikan kritisointi ja mielipiteet siitä ovatko kaikki pakolaiset oikeasti pakolaisia vai eivät.

Huomenna kyseessä voi olla jokin muu asia. Vaikkapa jonkin hallituksen tekemän esityksen tai päätöksen kritisointi tai mikä tahansa asia minkä eliitti, lue hallinto" päättää.

Se että ihmiset puhuvat, (puhuvat sitten mitä puhuvat) ei johdu siitä että ihmiset olisivat pahoja tai että he eivät haluaisi auttaa hätää kärsiviä. Se johtuu siitä että he kokevat tulleensa perusteettomasti väärin käsitellyiksi.
Tässä voi ottaa vaikkapa esille sisällissodan jota Sauli Niinistö populistisesti haluaa kaivella peittääkseen todelliset maan ongelmat. Sisällissota ei johtunut siitä että ihmiset, riippumatta puolesta, halusivat lähteä
tappamaan toisiaan.
Ihmiset kokivat niin syvää pettymystä olemassa olleeseen hallitusvaltaan jolla ei ollut heille muuta tarjottavaa kuin orjatyötä lähes ilman palkkaa.

Sillä, ei ihminen jolla on asiat kohtuullisella mallilla, lähde tappamaan toisiaan tai tapattamaan itseään. Epätoivo siihen ajaa. Että sitten jotkut käyttävät tätä hyväkseen ei johdu ihmisistä vaan vallanhimosta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tilanne on sen verran epäselvä, että tarvitsisimme jonkinlaisen pienen ohjekirjasen jossa kerrottaisiin, mitä mieltä mistäkin asiasta saa olla. Emmehän halua tulla eliminoiduiksi.

Jouni Korkeakoski

Muutama pilkku helpottaisi kummasti tekstisi lukemista.

Toimituksen poiminnat