ToniPihkola Ajankohtaista poliittista keskustelua

Uskonnonvapaus pitää käsitteenä arvioda uudestaan

Alan Salehzadeh ottaa blogissaan kantaa opetushallituksen toimintaan...

Suomen opetushallitus kunnioittaa sharialakia, mutta ei lasten oikeuksia

"Koulun rehtori kysyi, kun vein kaverini iranilaistaustaisia lapsia tutustumiskäynnille: ”Saavatko he piirtää?”. Tweettasin ja kysyin opetushallitukselta näin: “Onko Suomessa ihmisiä, jotka uskonnon nimissä kieltävät lapsiltaan piirtämisen? Miksi tällaista sallitaan Suomen kouluissa?” Opetushallitus vastasi: “Ainakin islaminuskossa ihmisen kuvaaminen on asioita, joita ei pidä tehdä. Koulu kunnioittaa jokaisen omaa uskontoa. Kunnioitetaan tietenkin mahdollisuuksien ja Suomen lakien mukaan.”

Ymmärrän joten kuten, että jotkut ääriajattelun vallassa olevat vanhemmat ajattelevat näin, mutta pitääkö opetushallituksen tukea tällaista fanatismia? On paljon muslimimaita, joissa lasten sallitaan piirtävän, piirustustunti on jopa pakollinen, kuten Iranissa ja Turkissa."... 

...Jatkoa hänen blogissaan...

https://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2018/06/07/suomen-opetushallitus-kunnioittaa-sharialakia-mutta-ei-lasten-oikeuksia/

Myös Verkkouutiset teki Salehzadehin blogikirjoituksesta jutun. Aihe on kerännyt runsaasti kommentteja twitterissä ja niitä voi lukea jutun lopussa.

https://www.verkkouutiset.fi/enta-jos-uskonto-kieltaa-lapselta-piirtamisen-nain-opetushallitus-vastaa/

Minusta koko käsite uskonnonvapaus on mietittävä uudelleen. Ei voi olla mahdollista, että lapsia ei päästetä piirtämään sen takia, että heidän uskontonsa niin kieltää, vaikka se ei kaiken lisäksi sitä edes kiellä. Tällä tavalla tulkittuna uskonnonvapaus antaa tilaa radikaali-islamille, joka johtaa islaminuskoisten segrekaatioon. Ja tämä johtaa niihin täysin samoihin varjoyhteiskuntiin mitä näemme muuallakin Euroopassa.

Uskonnonvapauden pitää tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että kukin saa uskoa mihin haluaa, oman neljän seinän sisällä, ja jos nyt haluaa pitää jotan tunnusta, niin pitäkööt. Sen sijaan se ei voi johtaa tälläisiin mielisairaisiin tulkintoihin missä uskonnonvapauden nimissä sallitaan ihan mitä vain. Mikäli vanhemmat kieltävät lapseltaan piirtämisen tai jotain muita normaaleja lasten toimia, se alkaa olla jo lastensuojelun asia. Valitettavasti sama käsitys uskonnonvapaudesta ja kulttuurillisesta monimuotoisuudesta vallitsee myös siellä.

Piirtäminen ei toki ole ainoa kysymys. Aki Sirkesalo lauloi aikoinaan. "Annoin pikkusormen, Se vei koko käden." Mihin asti uskonnonvapauden nimissä ollaan valmiita menemään? Edelleen uskonnonvapauden nimessä pikkulasten silpominen on ok. Uimahalleissa tarvitaan naisten vuoroja, jotta islaminuskoiset naiset voivat käydä uimassa. Nämä nyt vain parina esimekkinä. Länsinaapurissa - mitä Suomi yleensä seuraa muutaman vuoden viiveellä - on kuulunut oikeudesta kummia. Koska meillä sallitaan lapsiaviolitot uskonnonvapauden ja kulttuurillisen monimuotoisuuden nimissä?

Opetushallitus noudattaa opetussuunnitelmaa ei siinä mitään, mutta ne jotka ovat uutta opsia laatineet, pitää potkia sieltä ulos. Olen itse lukenut parin vuoden takaisen esiopetuksen opetussuunnitelman kokonaan, ja siellä on uskonnonvapauden ja kulttuurillisen monimuotoisuuden tukeminen hyvin merkittävässä roolissa. Ja valitettavasti usein sitten tulkinnat ovat tällaisia.

Koska miellämme oman yhteiskuntamme libeeraliksi yhteiskunnaksi, olisi syytä miettiä uudelleen mitä liberalismi tarkoittaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Toni Rintala

Pitäisi uskonto erottaa valtion lisäksi myös koulusta. Koulu voisi olla uskontovapaata aluetta.

Juha Hämäläinen

Tärkeintä on noudattaa Suomessa vallinneita opetuskäytäntöjä eikä antaa tuumaakaan periksi vieraille kulttuureille. On nähty miten käy, kun lähdetään myötäelämään vieraita tapoja. Ne eivät kuulu Suomeen, jos ne rajoittavat muuttajien elämää Suomessa ja sopeutumista Suomeen.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ongelmia tulisi muutenkin, mutta meidän yhteiskunnan käsitys uskonnonvapaudesta ja kulttuurillisesta monimuotoisuudesta lisää niitä entisestään.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

En mä lähtisi pakottamaan ketään piirtämään jos niiden vakaumus sen kieltää. Toki koulukiusaajamentaliteetillä sellainen olisi varmaan ylentävää toimintaa.
Yhtä vähän pakottaisin ketään kuuntelemaan suvivirttä vaan jättäisin nuo pakkopiirtämiset ja veisuut vapaaehtoisten tilaisuuksien varaan.

Uskonnonvapaus ei tarkoita sitä että ketään pakotettaisiin uskontonsa vastaisesti toimimaan. Rajat säätelee laki, ei mielipide.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mitä muuta antaisit päättää uskonnollisten perheiden? Ei liikuntaa, historiaa, biologiaa esmes? Jos tälle linjalle lähdetään, voidaan perustaa joku muu kuin peruskoulu.

Vai että pakkopiirtämiset....

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Toi jäikin mainitsematta; historiahan on meidän kouluissa väärennetty joten vähintään vapautus opiskelusta jos ei tilalle saada autenttisia vaihtoehtohistorioita oppilaiden uskontojen tarpeen sanelemana.

Maapallo on itseasiassa litteä, meidän maantietokin on täysin ala-arvoista. Miten ne lapset voi elää jotka joutuvat tällaisen aivopesun kohteeksi? Ja minkälainen kohtalo heitä odottaakaan kuoleman jälkeen? En kestä ajatella moisia.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Ei missään nimessä pakoteta ketään biologiaa tai fysiikkaa lukemaan mikäli on sellainen fiilis että se ei omaan kulttuuriin sovi. Muista aineista puhumattakaan.

Uskonto ennen koulutusta, kyllä se niin on parempi. Luonnontieteet on paha paikka; ne kun eivät oikein täsmää Raamatun tai Koraanin jne. kanssa. Mutta kun annetaan lapsille vapautus niin kaikki on hyvin ja Suomen tulevaisuus turvattu.

Ai niin, Suomeenhan voidaan perustaa muslimeille jne. omia kouluja joissa saavat vakaumustella rauhassa. Saiskohan nekin pystyyn verorahoilla?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kerroppa Tomi, miksi lapsilla piirtätetään omaa kuvaa? Pelkästään piirtämisenkö takia? Kun olet kasvatusalan asiantuntija, ilmeisesti, sinulla lienee tähän myös vastaus?

Toimituksen poiminnat