Uskonnonvapaus pitää käsitteenä arvioda uudestaan

Alan Salehzadeh ottaa blogissaan kantaa opetushallituksen toimintaan…

Suomen opetushallitus kunnioittaa sharialakia, mutta ei lasten oikeuksia

"Koulun rehtori kysyi, kun vein kaverini iranilaistaustaisia lapsia tutustumiskäynnille: ”Saavatko he piirtää?”. Tweettasin ja kysyin opetushallitukselta näin: “Onko Suomessa ihmisiä, jotka uskonnon nimissä kieltävät lapsiltaan piirtämisen? Miksi tällaista sallitaan Suomen kouluissa?” Opetushallitus vastasi: “Ainakin islaminuskossa ihmisen kuvaaminen on asioita, joita ei pidä tehdä. Koulu kunnioittaa jokaisen omaa uskontoa. Kunnioitetaan tietenkin mahdollisuuksien ja Suomen lakien mukaan.”

Ymmärrän joten kuten, että jotkut ääriajattelun vallassa olevat vanhemmat ajattelevat näin, mutta pitääkö opetushallituksen tukea tällaista fanatismia? On paljon muslimimaita, joissa lasten sallitaan piirtävän, piirustustunti on jopa pakollinen, kuten Iranissa ja Turkissa."… 

…Jatkoa hänen blogissaan…

https://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2018/06/07/suomen-opetushallitus-kunnioittaa-sharialakia-mutta-ei-lasten-oikeuksia/

Myös Verkkouutiset teki Salehzadehin blogikirjoituksesta jutun. Aihe on kerännyt runsaasti kommentteja twitterissä ja niitä voi lukea jutun lopussa.

https://www.verkkouutiset.fi/enta-jos-uskonto-kieltaa-lapselta-piirtamisen-nain-opetushallitus-vastaa/

Minusta koko käsite uskonnonvapaus on mietittävä uudelleen. Ei voi olla mahdollista, että lapsia ei päästetä piirtämään sen takia, että heidän uskontonsa niin kieltää, vaikka se ei kaiken lisäksi sitä edes kiellä. Tällä tavalla tulkittuna uskonnonvapaus antaa tilaa radikaali-islamille, joka johtaa islaminuskoisten segrekaatioon. Ja tämä johtaa niihin täysin samoihin varjoyhteiskuntiin mitä näemme muuallakin Euroopassa.

Uskonnonvapauden pitää tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että kukin saa uskoa mihin haluaa, oman neljän seinän sisällä, ja jos nyt haluaa pitää jotan tunnusta, niin pitäkööt. Sen sijaan se ei voi johtaa tälläisiin mielisairaisiin tulkintoihin missä uskonnonvapauden nimissä sallitaan ihan mitä vain. Mikäli vanhemmat kieltävät lapseltaan piirtämisen tai jotain muita normaaleja lasten toimia, se alkaa olla jo lastensuojelun asia. Valitettavasti sama käsitys uskonnonvapaudesta ja kulttuurillisesta monimuotoisuudesta vallitsee myös siellä.

Piirtäminen ei toki ole ainoa kysymys. Aki Sirkesalo lauloi aikoinaan. "Annoin pikkusormen, Se vei koko käden." Mihin asti uskonnonvapauden nimissä ollaan valmiita menemään? Edelleen uskonnonvapauden nimessä pikkulasten silpominen on ok. Uimahalleissa tarvitaan naisten vuoroja, jotta islaminuskoiset naiset voivat käydä uimassa. Nämä nyt vain parina esimekkinä. Länsinaapurissa – mitä Suomi yleensä seuraa muutaman vuoden viiveellä – on kuulunut oikeudesta kummia. Koska meillä sallitaan lapsiaviolitot uskonnonvapauden ja kulttuurillisen monimuotoisuuden nimissä?

Opetushallitus noudattaa opetussuunnitelmaa ei siinä mitään, mutta ne jotka ovat uutta opsia laatineet, pitää potkia sieltä ulos. Olen itse lukenut parin vuoden takaisen esiopetuksen opetussuunnitelman kokonaan, ja siellä on uskonnonvapauden ja kulttuurillisen monimuotoisuuden tukeminen hyvin merkittävässä roolissa. Ja valitettavasti usein sitten tulkinnat ovat tällaisia.

Koska miellämme oman yhteiskuntamme libeeraliksi yhteiskunnaksi, olisi syytä miettiä uudelleen mitä liberalismi tarkoittaa.

 

ToniPihkola
Sitoutumaton Lahti

Itsenäinen ajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu