ToniPihkola Ajankohtaista poliittista keskustelua

Yhdeksän henkilön vaalitentti on liikaa

Tänään näimme ensimmäisen 2019 eduskuntavaalien vaalitentin. Tentissä keskusteltiin lähinnä sisäpoliittisista kysymyksistä ja maahanmuutosta- Tenttiä varjosti valtava kiire puheenvuoroissa. Tentistä jäi hätäinen kuva, missä edustajat käyttivät puheajansa asioiden kärjistämiseen. Minkäänlaiseen syvempään analyysiin ei ollut aikaa.

Ymmärrän, että kaikkien puolueiden vaalitenttejäkin pitää olla, mutta olisiko tälle vaihtoehtoja? Voisiko tämän porukan jakaa vaikka kerran kahtia, jotta puheenjohtajille jäisi enemmän aikaa vastauksiin. Voisiko meillä olla 1 vs 1 oppositio ja hallituspuolue debatteja, missä päästäisiin syvällisempään väittelyyn. Toki tulemme vielä näkemään yhden puolueen tenttejä, mutta siitäkin huolimatta, asiat eivät tule riitelemään riittävästi keskenään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tosiaan oli mitään sanomaton vaalitentti. Noin toimittajakin totesi. Mutta Rinteen ja demarien olisi syytä olla huolissaan, sillä minun mielestä Sipilä ja Orpo pussitti Rinteen mennen tullen aktiivimallin ja nykyisen työllisyyden hoidon kysymyksissä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Jättää kaikki alle 5% kannatuksen puolueet pois.

Loppujen lopuksi päätökset tekee kuitenkin "isot" puolueet ja apupuolueet painelee nappeja käsketyssä järjestyksessä, joten on ihan sama ketkä siellä on apupuolueina.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Vaalitenttien kestoa on pidennettävä 10 min per edustaja, siinä sitä sirkusta kannsalle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eduskunta voisi valita keskuudestaan yhden henkilön edustamaan koko kansaa ja sitten tätä yhtä henkilöä jututettaisiin vaalitentissä. Siis yhden hengen vaalitentti. Näin alas on nimittäin Suomessa vajottu.

Olen moneen otteeseen kirjoittanut, että Suomessa vallitsee käytännössä yksipuoluejärjestelmä, jossa se yksi puolue on Suomen Kapitalistinen Talouskasvupuolue.

Tuo puolue esiintyy eduskunnassa 9 eri piilonimellä. Puolueelle kaksi asiaa ovat pyhiä:

1) Talouden pitää olla kapitalistinen
2) Talouden pitää kasvaa

Kaikki muut arvot uhrataan noiden kahden alttarille.

Kun koko eduskunnassa vallitsee noin herttainen yksimielisyys kaikkein tärkeimmistä asioista, olisi pelkästään luonnollista, että kaikki eduskuntapuolueet muodostaisivat yhdessä hallituksen.

Asiassa on vain yksi vakava mutta:

Tuolloin tavallinen vaalirahvas huomaisi, että äänestämisellä ei voi vaikuttaa. Sellaisella oivalluksella voisi olla arvaamattomat seuraukset.

Siksi on turvallisempaa muodostaa vaikkapa sixpack 2.0 ja antaa kansan elää edelleen siinä illuusiossa, että äänestämällä voi vaikuttaa.

P.S. Tiesittekö muuten, että Pohjois-Koreassakin on monipuoluejärjestelmä ja sielläkin kaikki puolueet ovat keskenään yhtä mieltä kaikkein tärkeimmistä asioista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eduskunta voisi valita keskuudestaan yhden henkilön edustamaan koko kansaa"

Kyllä tuo vaatisi kaksi, perussuomalainen ja muut.

Toimituksen poiminnat